GENEL TANITIM...
Ana Sayfa   |   Tanıtım   |   Resimler   |   Köroğlu  |   Tarihçe   |   Haberler   |   Diğer   |   Köylerimiz   |   Defter
COGRAFYA..
DORTDIVAN'IN YERI:

Yurdumuzun Karadeniz bölgesinin Bati Karadeniz kesiminde Bolu ili hudutları içerisinde Gerede'nin eski bir nahiyesi idi. Bolu topraklarının doğu kısmını kapsar.
Dörtdivan ilçesinin köyleri ile birlikte yüz ölçümü yaklaşık olarak 79.268 dönüm olup merkezin yerleşim alanı ise yine yaklaşık olarak 6.278 dönümdür
YERYUZU SEKILLERI:
Kuzey Anadolu sıra dağları Ilgaz tepesinden batıya doğru ikiye ayrılarak uzanırlar. Bu sıra dağların güney kolu ilçenin güneyinde Ankara ile Dörtdivan tabii sınırlarını çizer. Doğu bati doğrultusunda uzanan bu sıra dağlara Benli ve Kütüklü adı verilir. Bu dağların devamını teşkil eden Köroğlu dağlarıda ilçenin batı güneyinden hafif bir yay çizerek kuzeye doğru uzanırlar. Bu dağrarın en yüksek tepesi Köroğlu tepesi olup yüksekliği 2378 metredir.Köroglu dağları volkanik dağlardır. Dörtdivan ilçesi genelde ovalıktır. Bu nedenle yerleşim birimleri birbirine çok yakındır.
IKLIM VE BITKI ORTUSU:
Dortdivan da karasal iklim özellikleri görülür. Umumiyetle yazları serin, kış ayları soğuk geçer. Hemen hemen her mevsim yağış düşer. Dörtdivanda ilkbahar aylarında yağmurlar genellikle akşama doğru yağar. Bu yağmurlara halk dilinde kırk ikindi yağmuru denir.
İlçenin güney sınırlarını teşkil eden dağlar bitki örtüsü bakımından zengindir.Genelde çamlık, azda olsa köknar ağacı bulunur.İlce merkezine gelindikçe kıraç arazi ve yer yerde ağaçlıklar bulunur.İlçemiz sınırları içinde özellikle orman alanları içinde çok çeşit av hayvanı yaşamaktadır.
AKARSULARI:
Dortdivan topraklarından akan nehir ve ırmak yoktur. Belli başlı akarsuları köroğlu dağlarının kuzey yamaçlarından iki kol halinde çıkıp Dörtdivan ovasında birleşen Ulusu ve Eğrice dereleridir. Bu derelerin orman içindeki bölümünde lezzetli ve ayni zamanda sağlık için de kullanılan
mercan alabalıkları vardır. Gerçekten kıymetli olan bu balık, bilinçsizce avlanma sonucunda (Ağ ile avlanma) tükenmeye yüz tutmuştur. Bu dereler Gerede ilce sınırları içinde Filyos çayına karışır....

Köyleri :
1-Adakinik
2-Adakoy
3-Aşağı Düğer
4-Aşağı Sayık
5-Bayramlar
6-Bunuş
7-Cemaller
8-Calkoy
9-Çardak
10-Cetikoren
11-Çitler
12-Deveciler
13-Doğancılar
14-Dülger
15-Gobuler
16-Gücükler
17-Hacetler
18-Kargibayramlar
19-Kılıçlar
20-Kuruca
21-Ortakoy
22-Omerpasalar
23-Seyitaliler
24-Sorkun
25-Suleler
26-Yagbaslar
27-Yalacik
28-Yayalar
29-Yukarı Düğer
30-Yukarı Sayık


Dortdivan merkez mahalleleri
1-Kadılar Mahallesi
2-Çavuşlar Mahallesi




 


 



Dörtidvan; Bolu iline bağlı bir ilcedir. 1991 yılında ilce olmuştur ve 5. kategori ilceler sınıfındadır.Rakımı 1150 metredir. Merkez nüfusu son sayım verilerine göre 3.200 adet koyu ile birlikte 9.500 civarındadır. 1970 li yıllarda nüfusu 24.000 civarında iken büyük şehirlere yoğun göç nedeniyle düşmüştür. En büyük neden sanayi yatırımının bulunmaması ve ekilen arazilerin yeterli olmamasıdır.

Ekonomi :Dörtdivan İlçesi öteden beri tarımla uğraşan bir yöre olup, arpa,buğday,patates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak ilçemizde ilk defa 1985 yılında Cemaller köyü tüzel kişiliğine ait 12 dekarlık bir tarlada patates kist nematodu tespit edilmiş olup, yapılan saha kontrolleri ve yaptırılan toprak tahlilleri sonucu bu hastalığın geniş bir bölgeye yayıldığı anlaşılarak 3500 dekarlık bir alan iç ve dış karantina altına alınarak bu bölgelerde patates ekimi yapılması yasaklanarak bunun yerine çiftçilere alternatif ürün olarak bedelsiz yem bitkisi tohumluğu dağıtımı yapılmıştır.

Yine ilçe ekonomisine katkıda bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Son 18 senedir broiler türü et tavukçuluğu yapılmaktadır. İlçede broiler kümes adeti 174 olup, yıllık toplam kapasitesi 1.700.000?dir. Büyükbaş hayvan sayısı 7491, küçükbaş hayvan sayısı 6950 adettir. İlçede arı potansiyeli gittikçe azalmakta olup, 2002 yılı itibariyle ilçe merkezi ve köylerde 850 adet kovan mevcuttur.

İlçemize bağlı 10 köyde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve ilçe merkezinde 1 adet Tarım Kredi Kooperatifi mevcuttur. Kooperatiflere bağlı 33 köyde 1626 kayıtlı ortak mevcut olup, çiftçimize tohumluk, kimyevi gübre, zirai alet, zirai makine, zirai mücadele ilaçları tüketim ve pazarlama, akaryakıt ve yedek parça, hayvan alımı ile nakit para konularında yardım etmektedirler.

Eğitim:Kastamonu Salnamesi?nden edinilen bilgilere göre 1700 yılında yapılıp, I.Cihan savaşına kadar Tedrisata devam eden Gerede ve Dörtdivan Medreselerinin olduğu haber verilmektedir. Bu medreselerde büyük alimler yetişmiştir.Günümüzdeİlçemizde genel eğitim seviyesi düşüktür. Nüfusun azalması nedeniyle universitelilesme düşük kalmıştır. Bir adet çok amaçlı lise, 3 adet ilköğretim okulu, 1 adet Halk Eğitim merkezi ve taşımalı sistemin şayisini sürekli değiştirdiği 5-6 adet koy ilkokulu vardır.
Ulaşım: Dortdivan Başkent Ankara'ya 150km. büyük metropol şehrimiz İstanbul'a 300km. mesafededir. İlçemiz sınırları içinden otoban yolu geçmektedir. Yaklaşık 4 km. mesafede Göynükören köyünden Ankara ve İstanbul istikametine giriş-çıkış gişeleri mevcuttur.. Ayrıca eski E5 , şimdiki adi ile D20 karayolundan Gerede ve Yenicaga'dan ilçemize yol ayrılmaktadır. Yenicaga'dan 7km. Gerede'den 15km. mesafededir. Gün içinde Ankara'ya 2, İstanbul'a 1 olmak üzere otobüsler ile yolcu taşıması yapılmaktadır. Bununla birlikte yakın ilçelere ve Bolu merkeze saat başı dolmuş seferleri şeklinde taşımacılık yapılmaktadır. Her köy yolu asfaltlanmış ancak, iklim şartları göz önünde bulundurulmadan yapıldığından senesi gelmeden bozulmuşlardır. Kartalkaya yolu, orman içi yolları dahil, tesislerin bulunduğu yere kadar asfalt yapılmıştır.
DÖRTDİVAN OTOBÜS HAREKET SAATLERİ
--------------------------------------------------------------------------------
İstanbul'dan Dörtdivan'a Hareket Saatleri
Esenler : 08:30 - 10:30 - 12:30 - 13:30 - 15:30 - 17:30
Harem : 09:30 - 11:30 - 13:30 - 16:30 - 18:30

Esenler Telefon : +90 212 658 20 98
Harem Telefon : +90 216 492 83 14 - 15

Dörtdivan'dan İstanbul'a Hareket Saatleri
09:30 - 13:30

Dörtdivan ÖzBolu Telefon : +90 374 331 42 51

--------------------------------------------------------------------------------

Ankara'dan Dörtdivan'a Hareket Saatleri
09:10 - 14:30

Dörtdivan'dan Ankara'ya Hareket Saatleri
09:30 - 14:00

Önder Telefon : +90 312 341 30 31
Etlik Telefon : +90 312 353 50 02
Dörtdivan ÖzBolu Telefon : +90 374 331 42 09

--------------------------------------------------------------------------------
Otobüs Seferleri :
Dörtdivan - Ankara | Ankara - Dörtdivan
Dörtdivan - İstanbul | İstanbul - Dörtdivan
Dörtdivan - Kocaeli | Kocaeli - Dörtdivan
Dörtdivan - Bursa | Bursa - Dörtdivan

Dörtdivan-Bolu-Dörtdivan : 1 saat arayla seferler düzenlenmektedir. 

Sosyal Yapı: İlçe halkı genelde Türkmen dir. Aralarındaki her türlü sosyal ilişkiler çok canlı ve sıkı bir bağlılık arz etmektedir. Örneğin; gerek ilçe merkezinde gerekse köylerde yapılan düğün, nişan ve cenaze törenleri çok büyük bir kalabalıkla yapılmaktadır. İlçe halkının çoğu köylerde oturmakta olup, tarım,orman ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.İlçemizde her cuma ve günü, dörtdivan merkezde kurulan pazarlar ile çevre köylerimizdeki halkımız alış veriş ihtiyaçlarını gidermektedirler. Önceleri vasıta sayılarının fazla olmadığından halkımız cip'lerle daha sonraları traktörlerle (servis aracı şeklinde) cuma günü dörtdivan merkeze inerek alış veriş, meyve, sebze ihtiyaçlarını giderirlerdi. O nedenle her cuma küçük çocuklar için bayram havasında geçerdi. Zaman içinde vasıta sayısının artması ve dörtdivan merkezin gelişmesi alış veriş merkezlerinin açılmasıyla cuma pazarının eski etkinliği fazla kalmamıştır.

Ayrıca bizim küçüklüğümüzde köy köy, yayla yayla dolaşan "ÇERÇİCİ" adı verilen seyyar bakkallar vardı. Halkımız ihtiyaçlarını buradan da karşılayabilirlerdi. Bu gelenek halen devam ettirilmektedir. Fakat eşek ve atların, sandıkların yerini günümüzün modern arabaları almıştır. Çerçicilerin en kıdemlisi Ceddük Yusuf amcadır, halen bu mesleği icra etmektedir. (Allah uzun ömür versin)

Bunlarla birlikte İlçemiz panayırları (Mayha) ile de meşhurdur. Panayır denince çoğumuzun aklına köfter, cevizli helva "bazıları buna şak şak helvası da der" ve kaz etleri gelir. İlçemizde İl encümen meclisi tarafında karaları alınarak yılda 2 defa ve Eylül ayı içerisinde olmak üzere birer günlük aralar ile cuma günleri panayır kurulur. Panayırlarda cuma pazarlarından farklı olarak eğlence amaçlı luna park araçlarıda (atlı karınca, dönme dolap gibi) ilçemize getirilir. Panayırla ilçe yaşantısına büyük canlılıklar getirir.

      İlçemizdeki gibi çevre ilçelerdede (Yeniçağa, Gerede) bizim panayırları takiben panayırlar yapılmaktadır. Dörtdivan panayırından sonra diğer ilçelerde de iki defa olmak üzere panayırlar kurulur.Dörtdivanda kurulan ilk panayırdan sonra ikincisi olan son panayır ise 15 gün sonra tekrarlanır.

Tarihi Eserler: İlçemizin Yağbaşlar Köyünün Mursallar Mahallesinde Bizans kale kalıntıları vardır. Yukarısayık, Aşağıdüğer ve Sorkun köyleri arasında bir tepede Himmet Dede Türbesi, Kılıçlar köyünde Kırklar Türbesi, Çalköy'de Şehriban Nine Türbesi, Merkez Camii yanında Secamehmet Dede Türbesi bulunmaktadır. Ayrıca Yağbaşlar Köyü Mürseller mahallesinde Ayvadibi Şifalı Suyu bulunur.

Kültür:Dortdivan'in kendine özgü bir kültür yapısı vardır. Bir dortdivanli başka bir yörede hemseherisini konuşmasından kolayca tanıyabilir. Her ne kadar unutulmaya yüz tuttuysa da bir çok dortdivanli konuşmasında "re" imlecini kullanır. Dortdivanin kendine özgün oyunları mevcuttur. Bunların en önemlisi HORAK oyunudur.
Horak Oyunu:
Bir toplumu diğer toplumlardan ayıran faktör kültürdür. Sözlükler kültürü "Bir topluluğun tinsel özelliğini, duyuş ve düşünüş birliğini meydana getiren gelenek halindeki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümü" olarak tarif eder. Dörtdivan'ın kültürünü araştırmaya başladığımızda çocukken oynadığımız oyunların çok önemli bir yer tuttuğunu farkettik. Bazıları unutulan, bazıları da günümüzde halen oynanan bu oyunları tek tek ele alıp, tarihçesi, oynanışı ve kuralları ile yazılı hale getirip, gelecek nesillere aktarmayı kendimize bir görev bildik. HORAK OYUNU Oyun en az ikişer kişilik iki takım halinde oynanır. Oyun için gerekli olan malzeme: 1-Horak (5-10 cm boyunda 3-5 cm çapında ucu topaç gibi yontulmuş ağaç) 2- Sopa ( Horak'a vurmak için 3-7 cm çapında, 50-100 cm uzunluğunda ) 3- Tahta (15-30 cm genişliğinde, 50-100 cm boyunda, muhtelif kalınlıkta) Oyun oynanacak alan seçilir. Tahtanın bir ucunun altına taş konularak yükseltilir. Diğer ucu yerde kalır. Böylece rampa elde edilmiş olur. Horak bu rampanın ucuna konur. İki takımdan birisi vurucu, diğeri tutucu olur. Tutucu olan takım horağın konulduğu rampanın karşısında ( rampanın yaklaşık 8-10 metre önüne) çizilen çizgiden sonra istedikleri yerde dururlar. Vuran takımda kaç oyuncu varsa her biri sırayla horak'a vurur. Tutucular horağı yere düşmeden tutmaya çalışırlar. Tutulan her horak, tutanlar için sayı, tutulamayan horaklar ise atıcılar için sayı olur. Vurucu rampanın kenarına gelerek sopayla horağa hızla vurur. Horak daha önceden çizilen çizgiyi geçmişse sayı karşı takımın olur. Vuruculardaki her oyuncu horağa birer defa vurduktan sonra yer değiştirilir. Vurucular tutucu, Tutucular da vurucu olur. Oyun 3 yada 5 defa yer değiştirilerek oynanır. 3 yada 5 defada alınan sayıların toplamına göre en çok sayıyı alan taraf galip gelmiş olur. Yöremizde bu oyun 14-25 yaş arası genç kızlar ve gelinler tarafından oynanır. Bu oyunla ilgili belli köylerde (Kadılar, Çardak; Çalköy) Horak Mayhası adı altında eğlenceler düzenlenir. Eylül ve Ekim aylarında yukarıda sayılan köylerde düzenlenen mayhalara (Panayır) çevre köylerden takımlar gelir. Köy takımları arasında horak müsabakaları yapılır. Bu müsabakalarda galip gelen takımlara mağluplar tarafından yemek ikram edilir. Yemek bütün takımlarla birlikte yenir. Bu oyun için kurulan mayhada(Panayır) ihtiyaçları olanlar alış-veriş yapma imkanı bulurlar Birbirleriyle tanışıp kaynaşırlar. Yeni dostlukların temeli atılır. Yakın zamana (1970'li yıllara) kadar oynanan bu oyun, kurulan panayırlar günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur.

Horak Oynayanlar.

Uydudan Dörtdivan Ovası

E-mail: dortdivan.bolu@gmail.com
Ana Sayfa   |   Tanıtım   |   Resimler   |   Köroğlu  |   Tarihçe   |   Haberler   |   Diğer   |   Köylerimiz   |   Defter

İnternette ilk yayım tarihi 12 Ocak 1996 (Mustafa YILMAZ-Sayman)